Ilo elää yhdessä on vuonna 2017 aloitettu kolmevuotinen, Joensuussa toimiva projekti. Rahoittajana on Veikkaus ja hallinnoijana Joen Severi ry. Toimintamme tavoitteena on kotona asuvien ikäihmisten yksinäisyyden vähentäminen. Menemme sinne, missä ikäihmiset asuvat ja teemme yhdessä sellaisia asioita, joita ikäihmiset toivovat ja tarvitsevat. Toiminta on avointa ja maksutonta.

Projektiin kuuluu kuusi toimintapaikkaa, joissa järjestetään viikoittain yhteistä tekemistä taloyhtiön tai lähialueen ikäihmisille. Kerromme toiminnastamme asukaskirjeillä sekä ilmoittamalla viikko-ohjelmat talojen ilmoitustauluilla ja projektin verkkosivuilla. Keräämme ja välitämme tietoa myös muusta paikallisesta ikäihmisiä aktivoivasta toiminnasta.

Mahdollisimman monipuolista tekemistä tuottaaksemme teemme yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Kumppaneitamme ovat muun muassa Karelia-ammattikorkeakoulu (Voimala), Siun sote, Joensuun kaupunki ja monet paikalliset yhdistykset. Toiminnassamme on mukana vapaaehtoisia, joita koulutamme ja tuemme. He järjestävät toimintaa asukastiloissa, tulevat tarvittaessa ikäihmisen kotiin esimerkiksi hakemaan mukaan asukastiloissa tapahtuvaan toimintaan, kaveriksi kauppareissulle tai vain juttuseuraksi.

Valittujen taloyhtiöiden asukkaiden ja vapaaehtoisten tueksi tarjotaan puhelinneuvontaa. Neuvonnan tarkoituksena on tarjota asiantuntija-apua ikäihmisten osallistumisen esteiden poistamiseksi ja haastavien tilanteiden ratkaisemiseksi. Tarvittaessa teemme myös kotikäyntejä.

Arvioimme projektin tavoitteiden toteutumista keräämällä seurantatietoja ja palautetta ikäihmisiltä ja toimijakumppaneiltamme koko projektin ajan.